10 дивовижних фактів, які ви не знали про фрукти

фрукти

Фрукти необхідна частина здорового харчування. Однак ми часто навіть не замислюємося про те, що ми їмо.

Фрукти необхідна частина здорового харчування. Однак ми часто навіть не замислюємося про те, що ми їмо.

Ми знаємо, що апельсини помаранчеві, і не підозрюємо про те, що їмо один і той же банан 50 років.

А чи знали ви, наскільки дорогим може бути ідеальний фрукт? Ось ці та інші факти про фрукти, які можливо, вас здивують.

1. Смердючий дуріан потужний афродизіак

10 дивовижних фактів, які ви не знали про фрукти

Дуріан це фрукт, що росте в Південній Азії, який відомий своїм поганим запахом. Запах настільки нестерпний, що в багатьох громадських місцях в Азії він заборонений.

Але мало хто знає, що цей смердючий фрукт володіє потужними властивостями афродізіака. Вважається, що він надає миттєвий ефект на лібідо людини, а ніжна і гладка м’якоть фрукта це саме по собі чуттєве задоволення в поєднанні з багатими смаковими відтінками.

Згідно приказці жителів індонезійського острова Ява, «Коли падає дуріан, саронги (одяг на зразок спідниці) піднімають». Легенда з’явилася після того, як люди спостерігали, як після поїдання дуріана, тварини практично завжди віддавалися спаровування.

Дуріан містить високий рівень триптофану, який перетворюється в гормон щастя серотонін, викликаючи почуття задоволення. Дослідження на мишах показали, що у тих мишей, яким протягом двох тижнів давали дуріан, підвищувався лібідо і поліпшувалася репродуктивна здатність.

2. Банани занадто досконалі

10 дивовижних фактів, які ви не знали про фрукти

Генетична різноманітність забезпечує довголіття видів. Однак цього не можна сказати про банани. Незважаючи на те, що існує більше 300 різних типів бананів, більшість людей в світі їсть один вид, званий Кавендіш.

Він смачний, зручний і вирощується в усьому світі, починаючи з Гаваїв до Таїланду. Однак, де б він не ріс, він генетично ідентичний, а значить більш уразливий. При відсутності генетичної різноманітності, хвороба або грибок може знищити всю світову популяцію бананів.

Так, наприклад, раніше один з найпопулярніших видів бананів був Гро-Мішель, поки грибок не знищили практично всі банани цього виду. Було витрачено мільярди доларів, щоб знайти заміну бананів Гро-Мішель.

Незважаючи на спроби створити більш стійкі, генетично різноманітні види бананів, бананів Кавендіш теж загрожує зникнення. Проблема частково викликана тим, що банани не розмножуються через насіння, а виведення нових сортів вимагає насіння. Крім того, майже всі сучасні банани мутації, отримані від 10 рослин, які культивувалися на африканському континенті.

3. Ідеальний фрукт складно знайти

фрукти

В Японії фрукт підносять як подарунок членам сім’ї, друзям, колегам і партнерам по бізнесу. Він вважається предметом розкоші і чим він кращий, тим більше пам’ятним стає подарунок.

Там навіть існують магазини, звані Senbikiya, що спеціалізуються тільки на ідеальних зразках фруктів. На фруктах, які продають в цьому магазині, не тільки немає плям і вм’ятин, у них повинна бути ідеальна форма. А деякі виглядають настільки великими і соковитими, що можна засумніватися в тому, що вони справжні.

Так, наприклад, кошик з 12 ягід полуниці обійдеться вам в $83, а три дині можуть досягати вартості $419.

Це ціна не тільки за досконалість, але і за працю вирощування таких фруктів. Власники теплиць працюють цілодобово 365 днів у році, забезпечуючи потрібну кількість поживних речовин і підтримуючи потрібну температуру. І всі ці зусилля можуть піти на вирощування одного єдиного екземпляра.

4. Більшість ягід не ягоди

ягодт

Ми звикли вважати, що полуниця, чорниця, ожина, журавлина, малина- ягоди. Однак згідно ботанічному визначенням, багато фруктів, які ми вважаємо ягодами, такими не являються.

Ягода це фрукт, який володіє м’ясистим вмістом і зовнішньою оболонкою і формується з зав’язі рослини. Це означає що виноград, авокадо, баклажан, солодкий перець, помідори ботанічно теж ягоди.

Журавлина, чорниця і агрус так звані «помилкові ягоди», тобто вони формуються із зав’язі рослини, але не з верхньої зав’язі, завдяки чому їх можна було б класифікувати, як справжні ягоди. Крім того, ці ягоди формуються частково з квітколожа, що теж виключає їх з розряду справжніх ягід.

Малина і ожина фактично «кістянками», тобто м’ясистими фруктами з тонкою шкірою, що містять кілька насіння з твердою оболонкою.

Існують також складні плоди, тобто з однієї квітки з’являється більше одного плоду. Полуниця відноситься до помилкових плодів, тобто вона формується із зав’язі, тканини зав’язі і не зав’язі, на шкірі якої структури, звані семянки.

5. Апельсин зазвичай не помаранчевий

апельсин

У своєму природному стиглому вигляді в теплих країнах, де вирощують апельсини, їх зовнішній шар містить багато хлорофілу, надаючи їм зелений колір.

У більш прохолодних місцях хлорофіл знищується так само, як в листі на деревах, і проступає помаранчевий колір м’якоті. Саме зелені апельсини стиглі, а ті, які перетворюються в помаранчеві, вже пройшли пік стиглості.

Однак люди все одно звикли асоціювати зелені плоди з незрілістю, і багато апельсинів штучним чином перетворюють в помаранчеві, піддаючи їх швидкому заморожуванню і впливу газу етилену, щоб позбутися від хлорофілу в шкірі.

6. Вишня, яка обдурила диявола

10 дивовижних фактів, які ви не знали про фрукти

Корнелієва вишня або кизил є одним з найдавніших плодів з довгою історією. Коли в текстах Стародавньої Греції, Риму та Персії згадується вишня, мається на увазі саме кизил.

Він використовується в сиропах, компотах і варення, а також у виготовленні вина і горілки, але рідко вживається в свіжому вигляді.

У Туреччині існує легенда: коли Сатана прийшов в цю країну, він, побачивши, що дерева кизилу рано цвітуть, вирішив, що вони раніше дадуть плоди. Він сів під дерево і чекав, в той час, як інші дерева навколо цвіли і плодоносили. В кінці, коли він виявив, що дерева кизилу дають плоди найпізніше в кінці літа, він не на жарт розлютився.

До сих пір кизил називають «Шайтанова ягода» або дерево, яке обдурило Сатану.

7. Кавун довгий час є джерелом води

кавун

Плід кавуна також з точки зору ботаніки є ягода з товстою корою і м’якоттю всередині.

Зараз ми їмо кавун в основному в якості закуски в спекотний літній день. Однак спочатку їх культивували в дуже практичних цілях. Одні з перших згадок про вирощування кавуна можна знайти в єгипетських ієрогліфах, яким більше 5000 років. Також він згадується в культурі Азії, Індії та Середземномор’я.

Відомий шотландський дослідник Давид Лівінгстон виявив поля кавунів в Африці. Кавун росте в сухих областях, і з давніх пір він був не просто їжею. Так як кавун на 90 відсотків складається з води, в багатьох посушливих районах Африки, його використовували як джерело води. Дослідники носили його в якості природної пляшки води.

Крім вживання соковитою м’якоті, використовують насіння, які підсмажують, і кору, з якої роблять варення або засолюють.

8. «Хто яблуко в день з’їдає, у того доктор не буває»

яблуко

Можливо, ви чули цю приказку, і безліч наукових доказів того, що регулярне споживання яблук дуже корисно для здоров’я.

Так одне дослідження показало, що споживання жменьки сушених яблук протягом півроку призводить до зниження рівня поганого холестерину, і сприяє схудненню.

Крім того у тих, хто їсть яблука, знижується ризик виникнення інсульту, поліпшується дихальна функція, і їм легше підтримувати здорову вагу.

Яблука знижують ризик розвитку деяких видів раку в два рази, покращують роботу мозку і клітинне здоров’я, запобігають розвитку недоумства, і знижують ризик діабету.

Звичайні яблука часто залишаються в тіні більш модних фруктів, але історія свідчить про те, що корисні властивості яблук були відомі століттями. Так залишки яблук знаходили в доісторичних поселеннях, що відносяться до 6500 г до н.е.

9. Заборонений плід завжди солодший для шимпанзе

10 дивовижних фактів, які ви не знали про фрукти

Нам всім знайома біблійна історія Адама і Єви і забороненого плоду, але виявляється, що ідея забороненого плоду є збудливим фактором для шимпанзе.

Дослідники з Університету Стірлінга в Шотландії вивчили звички залицяння у шимпанзе в дикій природі і виявили, що самки частіше пропонували спаровуватися, якщо самець приносив їм фрукт. Але не просто фрукт, а той, що був вкрадений з земель людей.

Вчені припускають, що самок приваблювала не сама їжа, а бунтарська поведінка, хоча люди ніколи їм серйозно не загрожували.

10. Гуарана містить в 2 рази більше кофеїну, ніж кава

гуарана

Якщо ви подивіться на склад багатьох енергетичних напоїв, то в списку інгредієнтів виявите гуарану.

Згідно з легендою, незвичайний фрукт виріс з ока вбитого хлопчика, і гуарана, дійсно, виглядає, як налите кров’ю очне яблуко. Гуарану також використовують як афродизіак, зазвичай у формі напою з горіхами і яйцями птахів.

Європейські місіонери в 17 столітті в Бразилії підмітили, що місцеві жителі використовували ягоду, яка не тільки надавала їм енергію, але і дозволяла їм протягом багатьох днів обходиться без їжі.

Гуарана стала колоніальним продаваним товаром, яка, за твердженнями, захищала від хвороб, але у великій кількості викликала безсоння. Кофеїн в гуарані відрізняється від кофеїну в каві.

Гуарана містить хімічні компоненти звані таніни, які викликають більш тривалий ефект, ніж кофеїн з інших джерел.

По матеріалам http://g-sad.etov.ua/catalog/group/115009

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *